Kroatien del 4, Zadvarje & Omis

Så börjar då denna resa lida mot sitt slut. Sista utflykten blev en tripp till marknaden i Zadvarje och sen ner till mysiga Omis vid Cetinaflodens mynning. Jag tänkte att oj va skönt att vi inte tar kustvägen denna gång (ack så vacker men en aning  svett-framkallande väg för mig med höjdskräck). Det visade sig att bussfärden inte var mindre pulshöjande än kustvägen. Här fanns också djupa raviner och ibland så slapp bussen knappt och vända i kurvorna. Vi gjorde en fotostopp vid ett ställe med härlig utsikt och så körde vi genom några mysiga byar innan vi anlände till bergsbyn Zadvarje.

Kroatien-150

Marknaden i Zadvarje har funnits i 300 år . Där såldes allt möjligt så som frukt, grönsaker, honung, kor, höns, grisar ja nästan vad som helst.

Kroatien-140Kroatien-142

Kroatien-141Kroatien-139

Dessa ”terasstak fanns överrallt”. I Makarska hade de såna tak ovanför bilplatserna. Jag skulle gärna ha ett ovanför vår terass!

Kroatien-145Kroatien-146

Efter marknaden så körde vi ner till Omis, ett riktigt mysigt ställe. Härifrån börjar kustvägen ringla upp mot Makarska. Omis ligger vid Cetinaflodens mynning. En gång i tiden var detta ett tillhål för de fruktade Omispiraterna som lurade in handelsfartyg in i floden och tog alla deras skatter.

Kroatien-176Kroatien-175

Kroatien-178

Kroatien-182

Här i Omis skulle jag ha kunnat tillbringa lite mera tid men det var dags att ta en liten tur på floden Cetina. Utsikten var otrolig, kristallklart grönt vatten kantat av grönskande berg och klippor. Fick lite Thailand feeling.

Kroatien-183Kroatien-187

Vi stannade vid ett lunchställe längs med floden. Vi blev serverade bönsoppa till förrätt, helt ok faktisk. Huvudrätten var traditionell dalmatisk Peka, ett långkok med kalv, kyckling och grönsaker. Lagas i en gryta eller djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Jättegott, var kanske lite ovant med kött och kyckling i samma gryta 🙂

Kroatien-191Kroatien-189

Så var då resan till Kroatien avklarad. Makarska och dom närliggande öarna (där finns också ön Vis där Mamma Mia 2 är inspelad) var alldeles underbara och jag kommer nog att återvända hit med trevligt sällskap skulle jag tro. Inför resan var Dubrovnik och Krka nationalpark två måsten men p.g.a värmen och högsäsong för turister lämnade dessa två platser osedda. Skulle också gärna ha åkt till Mostar i Bosnien-Hercegovina och Sarajevo lär också vara jättefint, men det får vi ta nästa gång.  Hvala Hrvatska!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s