Pauanne, vilket härligt ställe

Eftersom vi ganska ofta åker till Kaustby så frågade jag mina fotovänner om dom vet av nåt roligt ställe att fota där. Ica gav mig tipset att åka till Pauanne. Jag frågade min svärfar och man om dom kände till stället och visst gjorde dom det. Dom hade dock inte varit där på länge. Stället är strax utanför centrum, uppe på en kulle. Så på vägen hem åkte vi dit och jag blev störtförtjust i platsen!

Här är bilder av huvudbyggnaden som vi gick runt. Byggandet av Pauanne börjades 1983 av Tapani Hietalahti. Stället skulle bli ett kulturcentrum för ”folkbotare”. Kaustby har en lång tradition av folkbotare, med traditionella behandlingar avses folkmedicinskunskaper som baserar sig på muntlig tradition och en lång erfarenhet och som överförts från generation till generation. Tyvärr så blev platsen tvångsauktionerat p.g.a skulder 1992 och stället har förfallit.

Denhär byggnaden, som varit smedverkstad, blev en av mina favoriter. Mossan som växte på taket (faktiskt så växte det t.o.m träd där också) såg för härligt ut. Byggnaderna har fått inspiration från Kalevala (Finlands nationalepos) och är byggda av sten och trä.

Denhär fina bastubyggnaden totalförstördes av en brand 2010, som orsakades av ett kraftigt åskväder.

Den här byggnaden låg lägre nerför kullen, vet inte dess syfte men en riktigt ”gullig” byggnad den också.

Läste nånstans att dom har startat en arbetsgrupp som skall försöka fixa upp stället och ha nån teaterhändelse i samband med Kaustby Folk Musik Festival. Kaustby är känd för sin folkmusik . Spelmanstraditionen i trakten har gått från generation till generation, och tidigare främst förts vidare ur minnet inom familjer och släkter. I trakten finns det flera kända spelmannasläkter med spelmän i flera generationer ända ned till dagens barn. Höjdpunkten i Kaustbyåret är Kaustby folkmusikfestival i juli. Festivalen grundades 1968. Den är Finlands största folkmusikevenemang och ett av de mest betydande i Europa. I år är festivalen annulerad p.g.a corona.

Detta ställe blev en mycket positiv överraskning för mig och tror nog att jag kommer att besöka den fler gånger.


4 reaktioner på ”Pauanne, vilket härligt ställe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s